تمرینات فیزیوتراپی سکته مغزی یکی از اساسی ترین درمان های توانبخشی سکته مغزی می باشد و در کنار کاردرمانی سکته مغزی و گفتاردرمانی سکته مغزی انجام می شود. برای درمان علائم و عوارض سکته مغزی نیاز به تمرینات و ورزش های سکته مغزی می باشد و این تمرینات توانبخشی می باشد که باعث درمان ناتوانی های سکته مغزی می شود. داروهای درمان سکته مغزی فقط بستر را برای درمان سکته مغزی آماده می کنند ولی این تمرینات فیزیوتراپی سکته مغزی و تمرینات توانبخشی سکته مغزی می باشد که باعث پیشرفت بیمار سکته مغزی می شود.
سایر روش های درمانی سکته مغزی تاثیر چندانی در بهبود ناتوانی های سکته مغزی ندارند و تاثیر آنها در درمان سکته مغزی بسیار جزئی می باشد. از این رو بسیار مهم می باشد که بیماران سکته مغزی فیزیوتراپی را در برنامه ی درمانی خود داشته باشند و تمرینات فیزیوتراپی سکته مغزی را مرتب انجام دهند تا نتیجه مطلوب درمانی را به دست آورند.
فیزیوتراپیست در جلسه ی اول، بیمار سکته مغزی را ارزیابی می کند و بسته به سطح بیمار و شدت عوارض و ناتوانی ها، برنامه درمانی مناسب وی را ارائه می دهد و بسته به نیاز های بیمار سکته مغزی، تمرینات فیزیوتراپی سکته مغزی را انجام می دهد، بعد از اینکه بیمار سکته مغزی مقداری پیشرفت کرد، یکسری از تمرینات فیزیوتراپی مهم را به بیمار سکته مغزی و اطرافیان آموزش می دهد و بسیار مهم می باشد که بیمار روزی دو سه بار این تمرینات را در خانه انجام دهد تا سرعت پیشرفت و بهبودی بعد از سکته مغزی بیشتر شود و ناتوانی های جسمی و عملکردی سریعتر برطرف شود.
تاثیر تمرینات فیزیوتراپی سکته مغزی چیست؟
هر تمرین فیزیوتراپی جهت درمان ناتوانی های خاصی می باشد، به عنوان مثال اگر بیمار توانایی نشستن مستقل را ندارد فیزیوتراپی سکته مغزی تمرینات تقویت عضلات تنه و تمرینات آموزش نشستن را انجام می دهد تا نشستن در فرد ایجاد شود و هر تمرین و ورزش های سکته مغزی هدف خاصی را دنبال می کند و برای رسیدن به توانایی خاصی می باشد.
تاثیرات تمرینات فیزیوتراپی سکته مغزی شامل موارد زیر می باشد:
- برگشت تون عضلانی به اندام های بی حرکت و فلاسید بعد از سکته مغزی
- افزایش قدرت عضلات و اندام های مبتلا به سکته مغزی
- کاهش خشکی مفاصل اندام ها
- افزایش دامنه ی حرکتی اندام ها
- افزایش قدرت تنه و ایجاد نشستن مستقل
- آموزش ایستادن به طور مستقل
- کاهش درد و التهاب در اندام های بیمار سکته مغزی به کمک مدالیته های الکتریکی و دستی
- فیزیوتراپی تنفسی برای بیمارانی که بعد از سکته مغزی دچار مشکلات تنفسی شده اند
- به دست آوردن راه رفتن بیمار سکته مغزی به کمک تمرینات فیزیوتراپی سکته مغزی
- افزایش تعادل حین راه رفتن و عدم برخورد به موانع در مسیر
- کاهش اسپاسم و گرفتگی اندام های درگیر سکته مغزی
تمرینات فیزیوتراپی سکته مغزی چگونه انجام می شود؟
در درمان سکته مغزی تاثیر درمان های دستی و تمرینات سکته مغزی بسیار مهمتر از مدالیته های دیگر می باشد، از این رو فیزیوتراپیست در بیماران سکته مغزی کمتر از مدالیته های الکتریکی استفاده می کند. سکته مغزی به کمک تمرینات و ورزش ها درمان می شود و سایر روش های درمانی تاثیر به خصوصی در درمان سکته مغزی ندارند و ناتوانی ها و فلج شدن اندام پس از سکته مغزی به کمک حرکت و تمرین بهبود پیدا می کند و بی حرکتی برای بیماران سکته مغزی بسیار مضر می باشد.
از این رو فیزیوتراپیست بعد از ارزیابی بیمار سکته مغزی به وی و خانواده اش توصیه می کند که در طول روز چندین بار حرکت کنند و مدام در حالت نشسته یا خوابیده نباشند، خوابیدن و بی حرکتی برای بیماران سکته مغزی بسیار مضر می باشد و بر شدت ناتوانی های سکته مغزی می افزاید.
همانطور که در ابتدای مقاله بیان کردیم درمان سکته مغزی به کمک تمرینات توانبخشی سکته مغزی می باشد به همین دلیل فیزیوتراپی سکته مغزی بیشتر تایم جلسات درمانی را به تمرینات سکته مغزی اختصاص می دهد. هر تمرین برای درمان ناتوانی حرکتی خاصی می باشد و همانطور که می دانیم درمان سکته مغزی یک پروسه ی طولانی مدت می باشد و علائم و عوارض سکته مغزی سریع برطرف نمی شوند و نیاز به زمان دارند.
در زیر چند نمونه از تمرینات فیزیوتراپی را برایتان آورده ایم.
- جوینت کامپریشن یا فشار متداول بر مفاصل جهت برگشت تون عضلانی اندام ها
- جوینت موبیلیزیشن یا حرکت دادن مفاصل جهت کاهش خشکی مفاصل
- رنج آف موشن یا حرکت اندام ها در دامنه ی کامل جهت افزایش دامنه ی حرکتی اندام ها
- تحریک عضلات جهت اینکه حرکت کنند
- استفاده از مدالیته های الکتریکی برای بازگشت تون عضلانی اندام ها
- تمرینات تقویتی اندام ها به کمک تمرینات دستی
- تمرین پل زدن برای افزایش قدرت تنه
- تمرینات ایستادن و افزایش تعادل
- آموزش راه رفتن و عبور از موانع
- تمرینات بالا رفتن از پله برای تقویت پاها
- تمرین وزن اندازی روی اندام های مبتلا به سکته مغزی
- اموزش هماهنگی حرکتی اندام ها برای انجام دادن بهتر حرکات
تمرینات فیزیوتراپی سکته مغزی بسیار متنوع می باشند و برای هر بیمار جدا می باشد و بستگی به شدت سکته مغزی وی و شدت عوارض سکته مغزی دارد. توانبخشی سکته مغزی نشاط در زمینه توانبخشی سکته مغزی در منزل فعالیت می کند و خدمات درمانی و هوم ویزیت (Home Visit) سکته مغزی در سطح تهران به بیماران سکته مغزی ارائه می دهد، برای دریافت فیزیوتراپی در منزل با مجموعه ما در ارتباط باشید.
3 دیدگاه. همین الان خارج شوید
[…] تمرین و تلاش کند و به کمک تمرینات کاردرمانی سکته مغزی و تمرینات فیزیوتراپی سکته مغزی باید راه رفتن را آموزش ببینند در غیر اینصورت نمی تواند […]
[…] مرور که راه رفتن بیمار سکته مغزی به کمک تمرینات فیزیوتراپی سکته مغزی و تمرینات کاردرمانی سکته مغزی بهبود پیدا کرد، عصا کنار […]
[…] مدالیته های الکتریکی و تجهیزات تخصصی انجام می شود و تمرینات فیزیوتراپی سکته مغزی نیز برای بیماران سکته مغزی انجام می شود و برای هر شخص […]