تمرینات گفتاردرمانی سکته مغزی برای درمان مشکلات گفتاری و مشکلات غذا خوردن انجام می شود و باعث افزایش قدرت و هماهنگی حرکتی عضلات دهانی و گلو می شود. در برخی بیماران سکته مغزی مشکلات بلع و گفتاری بعد از سکته مغزی ایجاد می شود و اصولا در بیمارانی که سکته مغزی در سمت چپ مغزاتفاق افتاده است و علائم و عوارض سکته مغزی در سمت راست اندام ها ایجاد شده است، مشکلات گفتاری و بلع به وجود می آید.

شدت مشکلات گفتاری و غذا خوردن در بیماران سکته مغزی متفاوت می باشد و بستگی به شدت آسیب مغزی در اثر سکته مغزی می باشد. ناتوانی در صحبت کردن و یا نامفهوم صحبت کردن در بیماران سکته مغزی برای خودشان و اطرافیان بسیار آزار دهنده می باشد و بیماران نمی توانند خواسته ها و حرف های خود را به دیگران انتقال دهند و باعث آزردگی آنها می شود، همچنین مشکلات بلع و غذا خوردن در اوایل سکته مغزی باعث می شود  بیماران خیلی از غذا ها را نتوانند میل کنند و باعث ضعیف تر شدن آنها می شود در صورتی که رژیم غذایی بعد از سکته مغزی بسیار مهم می باشد و باعث پیشرفت بهتر بیمار سکته مغزی شود.

تمرینات گفتاردرمانی سکته مغزی در درمان مشکلات گفتاری و بلع بسیار تاثیر گذار است و درمان اصلی این مشکلات گفتاردرمانی می باشد و بعد  از سکته مغری افراد باید گفتاردرمانی را شروع کنند تا سریع تر این مشکلات برطرف شود. برای اینکه ما بتوانیم صحبت کنیم باید عضلات دهانی هماهنگ باهم کار کنند و عضلات لب و زبان و گلو هماهنگ با هم صدا سازی و واژه سازی کنند. اگر هر یک از این عضلات هماهنگ با عضلات دیگر فعالیت نکنند نمی توانیم واژه سازی کنیم یا حتی برای صحبت کردن نیاز است که مغز کلمات را باهم هماهنگ کند و کلمات را کنار هم بچیند و جمله با مفهوم ایجاد کند و حافظه ما کلمات را به خاطر بیاورد و به موقع هر کلمه را بیان کنیم. همه ی این عوامل در صحبت کردن دخیل می باشند و صحبت کردن که به نظر ما ساده می باشد در واقع بسیار پیچیده است و نیاز به هماهنگی بین مغز و عضلات دهانی و زبانی می باشد. مشکلات گفتاری و صحبت کردن در افراد متفاوت می باشد، بعضی افراد از نظر ذهنی می توانند کلمات را به خاطر بیاورند ولی در بیان کلمات به کمک عضلات دهانی ناتوان هستند و بعضی نیز عضلات زبانی آنها درست کار می کند و مغز آنها در جمله بندی و پردازش گفتاری ناتوان می باشد.

گفتاردرمانگر بعد از ارزیابی بیمار سکته مغزی بسته به اینکه مشکلات گفتاری و بلع وی در چه سطحی می باشد و شدت مشکلات وی در چه اندازه است تمرینات گفتاردرمانی سکته مغزی را برای بیمار سکته مغزی انجام می دهد. زمان برگشت تکلم در سکته مغزی متفاوت بسته به شدت مشکلات گفتاری متفاوت می باشد، در بعضی بیماران که مشکلات سطحی دارند بعد از گذشت چند جلسه از تمرینات گفتاردرمانی ، مشکلات بیانی درمان می شود ولی در بیمارانی که مشکلات شدیدتری دارند شاید طول درمان به یک الی دوسال نیز بیانجامد.

تمرینات گفتاردرمانی

تمرینات گفتاردرمانی سکته مغزی چگونه انجام می شود؟

گفتاردرمانی سکته مغزی با تحریک عضلات دهانی و گلو باعث ایجاد حرکت و هماهنگی بین عضلات می شود، تحریک عضلات دهانی می تواند توسط یخ و یا چوب های مخصوصی انجام شود و یا به کمک ماساژهای دهانی که گفتاردرمانگر انجام می دهد عضلات دهانی تحریک شوند و حرکت کنند. برای مشکلات بلع نیز تحریک عضلانی و ماساژهای دهانی انجام می شود.

برای درمان گفتاری بعد از سکته مغزی، گفتاردرمانگر شروع به ایجاد آوا سازی و صدا سازی در بیمار می کند و بعد از این مرحله نوبت به بیان کلمات ساده می رسد و به مرور که بیمار سکته مغزی توانست تعدادی کلمه را بیان کند، مرحله ی جمله سازی شروع می شود و بیمار باید با کلماتی که آموزش دیده است شروع به ساختن جمله کند و در مراحل پیشرفته بیمار باید واضح و روان صحبت کردن را آموزش ببیند.

مراحل درمان اختلالات بلع و غذا خوردن به این صورت می باشد که در ابتدا از غذا های آبکی و انواع غذا های میکس برای بلع آسان شروع می شود و بعد از اینکه بیمار در خوردن غذا های آبکی مهارت پیدا کرد شروع به خوردن غذا های جویدنی نرم می کند و به این صورت غذا خوردن در بیمار سکته مغزی ایجاد می شود.

همه ی این تمرینات باید توسط متخصص گفتاردرمانگر انجام شود تا نتیجه ی مطلوب حاصل شود و تمریناتی که خود بیمار در خانه انجام دهد را گفتاردرمانگر به بیمار آموزش می دهد. برای هر بیمار بسته به شدت مشکلات گفتاری و بلع، تمرینات گفتاردرمانی سکته مغزی متفاوت می باشد و یک تمرین کلی برای همه ی بیماران نمی توان ارائه داد از این رو بیمار سکته مغزی توسط گفتاردرمانگر ویزیت شود و بسته به مشکلات دهانی و گلو، درمان های اختصاصی وی انجام شود.

انجام تمرینات گفتاردرمانی نیاز به تخصص و مهارت دارد از این رو باید از متخصص گفتاردرمانی کمک گرفت تا بهترین نتیجه ی درمانی حاصل شود و برای بیمارانی که توانایی رفتن به کلینیک را ندارند و جابجایی برایشان سخت می باشد می توانند گفتاردرمانی در منزل دریافت کنند و تمام درمان های لازم برای بازگشت گفتار و بلع را دریافت کنند.

 

2 دیدگاه. همین الان خارج شوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

مشاوره در واتس آپ