مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل نیازمند داشتن اطلاعات در مورد شرایط بعد از سکته مغزی و آشنایی با روش های برخورد درست با بیمار سکته مغزی می باشد. افرادی که قرار است از بیمار سکته مغزی مراقبت کنند می بایست با علائم و عوارض سکته مغزی آشنا باشند و بدانند که سکته مغزی باعث چه ناتوانی هایی می باشد و نیاز های بیمار سکته مغزی چه می باشد و نحوه رفتار درست با بیمار سکته مغزی را بدانند تا موجب آزرده خاطر شدن بیمار سکته مغزی نشوند و در حین مراقبت از بیمار سکته مغزی به وی آسیب وارد نشود.
همه ی همراهان و خانواده بیمار سکته مغزی می بایست نکات مهم مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل را بدانند. بعضی از افراد برای بیمار خود پرستار سکته مغزی در منزل و یا مراقب در منزل استخدام می کنند تا به طور صحیح از بیمار سکته مغزی نگهداری کنند و به موقع به آنها قرص ها و یا تزریقات را انجام دهند. پرستاری و مراقبت از بیمار سکته مغزی نیازمند تجربه و دانش در مورد سکته مغزی می باشد و پرستار بیمار سکته مغزی می بایست با سکته مغزی و عوارض آن آشنا باشد و بداند که خیلی از مشکلات به دلیل عوارض سکته مغزی می باشد و از انجام دادن بعضی کارها باید اجتناب کرد که باعث آسیب به بیمار سکته مغزی می شود.
پرستاران و مراقبان بیماران سکته مغزی می بایست با نحوه پوزیشن دهی صحیح به هنگام خوابیدن روی تخت و یا در حالت نشسته را بدانند که به اندام های مبتلا و فلج بعد از سکته مغزی آسیب نشود و یا حتی زخم بستر بعد از سکته مغزی ایجاد نشود. عدم پوزیشن دهی مناسب بیمار سکته مغزی و خوابیدن در یک حالت در طول شبانه روز باعث ایجاد زخم بستر می شود و درمان زخم بستر بسیار طولانی می باشد و باعث آزار و اذیت بیمار سکته مغزی می شود. پرستاران و مراقبین سکته مغزی می بایست با نحوه صحیح جابجایی بیمار سکته مغزی آشنا باشند و درهنگام جابجایی باعث در رفتگی اندام های فلج بعد از سکته مغزی نشوند و یا حین جابجایی بیمار سکته مغزی به زمین نخورد تا دچار آسیب شود، از این رو مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل بسیار مهم می باشد و متاسفانه خیلی کارهای اشتباه همراهان بیمار سکته مغزی باعث ضربه و آسیب های جبران ناپذیر به بیمار سکته مغزی می شود.
اصول صحیح مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل
پرستاری و مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل دارای اصولی می باشد که با پرستاری بیماران دیگر متفاوت می باشد و این نکات باید رعایت شود تا بیمار سکته مغزی آسیب نبیند. موارد مهم مراقبت از بیمار سکته مغزی شامل موارد زیر می باشد.
- پوزیشن دهی مناسب بیمار سکته مغزی در حالت خواب و یا در حالت نشسته تا از آسیب به اندام های مبتلا به سکته مغزی وارد نشود
- در طول روز چندین مرتبه حالت خوابیده بیمار سکته مغزی تغییر پیدا کند تا دچار زخم بستر نشود
- جابجایی اصولی و درست بیماران سکته مغز انجام شود تا در حین جابجایی زمین خوردن ها و یا دررفتگی اندام ها ایجاد نشود
- در طول شبانه روز مرتب داروها و قرص های بیمار سکته مغزی سر تایم داده شود
- مراقبین می بایست رژیم غذایی بیمار سکته مغزی را به طور منظم در تایم های مشخص به او بدهند چون تغذیه بعد از سکته مغزی بسیار مهم می باشد و در بهبودی پس از سکته مغزی موثر می باشد
- مراقبین و پرستاران بیمار سکته مغزی باید تایم خواب او را تنظیم کنند و از شب بیداری های بیمار سکته مغزی جلوگیری کنند، چون خواب های نامنظم در روند درمان سکته مغزی مشکل ایجاد می کند.
- مراقبین و همراهان سکته مغزی ورزش های سکته مغزی و تمرینات سکته مغزی که متخصصان توانبخشی به آنها آموزش داده اند را به طور مرتب در طول روز انجام دهند تا پیشرفت و بهبودی بیمار سکته مغزی سریعتر انجام شود.
- انگیزه و روحیه مثبت در روند درمان سکته مغزی بسیار مهم می باشد و اطرافیان بیمار سکته مغزی می بایست به طور مرتب به بیمار خود روحیه دهند و وی را از نظر روحی و روانی حمایت کنند.
- بابت خدماتی که به بیمار سکته مغزی داده می شود همانند غذا دادن به وی یا بردن وی به سرویس بهداشتی نباید آنها را سرزنش کرد و یا بابت انجام دادن کاراها منت سرشان گذاشت چون این رفتار ها باعث می شود بیمار سکته مغزی دچار سرخوردگی شود و روحیه خود را از دست بدهد و این یکی از نکات مهم مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل می باشد.
- مراقبیین باید به طور مرتب تمرینات کششی سکته مغزی را برای جلوگیری اسپاسم اندام ها انجام دهند، برای آموزش این تمرینات باید از کاردرمانی سکته مغزی و فیزیوتراپی سکته مغزی کمک گرفت.
- با رعایت نکات رفتاری درست و مناسب از افسردگی و اضطراب بیمار سکته مغزی جلوگیری کنند از این رو رفتار درست و محترم با بیمار سکته مغزی بسیار مهم می باشد
- بسیاری از رفتار های بعد از سکته مغزی ممکن است به دلیل عوارض سکته مغزی باشد و می بایست مراقبین سکته مغزی با این موضوع آشنا باشند و در صورت بروز یکسری از رفتار ها از بیمار سکته مغزی، شرایط وی را درک کنند و با آنها به درستی برخورد کنند
- نباید بیمار سکته مغزی را به طور کامل وابسته کرد، به عنوان مثال اگر بیمار سکته مغزی می تواند از روی تخت بلند شود و بنشیند بگذاریم خودش این کار را انجام دهد و ما کمکی در این مورد نکنیم، چون حمایت زیاد باعث تنبلی و عدم مستقل شدن بیمار سکته مغزی می شود
- بابت هر پیشرفت کوچک و موفقیعت بیمار سکته مغزی وی را تشویق کنیم تا اشتیاق برای پیشرفت و بهبودی بیشتر را به دست آورد
همانطور که در این مقاله بیان کردیم مراقبت از بیمار سکته مغزی در منزل بسیار مهم می باشد و هر کسی نمی تواند به عنوان پرستار بیمار سکته مغزی باشد و در انتخاب پرستار سکته مغزی و یا مراقب سکته مغزی سخت گیری های لازم انجام شود تا فرد شایسته ای را به عنوان پرستار و مراقب سکته مغزی انتخاب شود تا باعث آسیب به بیمار سکته مغزی نشود.