وسایل کمکی سکته مغزی به افراد کمک می کند تا بتوانند ناتوانی های خود را جبران کنند و با استفاده از این وسایل راه رفتن و یا کارهای دیگر را انجام دهند. سکته مغزی سبب بروز ناتوانی های جسمانی و حرکتی در شخص می شود، این ناتوانی ها شامل: ناتوانی در راه رفتن، ناتوانی در استفاده از دست، ناتوانی در انجام کارهای شخصی و .. می باشد.
هر فردی پس از سکته مغزی به فکر برطرف کردن مشکلات بعد از سکته مغزی می باشد، توانبخشی سکته مغزی یکی از روش های کاهش ناتوانی در افراد سکته مغزی می باشد. در کنارتمرینات توانبخشی سکته مغزی، استفاده از یکسری از وسایل کمکی برای کاهش ناتوانی های سکته مغزی ضروری می باشد. در این مقاله سعی بر این است که شما را با انواع وسایل کمکی سکته مغزی و اینکه هر وسیله کمکی چه کاربردی دارد آشنا کنیم.
انواع وسایل کمکی سکته مغزی
چندین نوع وسیله کمکی سکته مغزی وجود دارد و هر کدام از این وسایل جهت تسهیل یکسری عمکردها در فرد کاربرد دارد. یکسری از وسایل کمکی جهت تسهیل راه رفتن بیمار سکته مغزی استفاده می شود. بعضی وسایل کمکی، مانند انواع اسپیلنت ها جهت تثبیت مفصل مربوطه و ایجاد ثبات برای حرکت کردن اندام ها استفاده می شوند.
وسایل کمکی و دستگيره هایی نیز جهت اینکه فرد سکته مغزی از آن بگیرد و جا به جا شود وجود دارد، مانند دستگیره هایی که در دستشویی و حمام جهت گرفتن بیمار قرار می دهند.
وسایل توانبخشی متنوعی جهت راحتی و تسهیل عمکرد بیمار وجود دارد و این تجهیزات توسط درمانگر توانبخشی بسته به نیاز فرد تجویز می شود. برای اینکه بدانیم کدام وسیله کمکی برای بیمار ما مناسب است باید از متخصص توانبخشی کمک گرفت.
وسایل کمکی راه رفتن در سکته مغزی
در روزهای اول سکته مغزی راه رفتن مشکل می باشد و اگر هم فرد راه رفتن داشته نیاز به حمایت و کمک های فراوان می باشد. در ابتدای سکته مغزی برای راحتی در جابجایی بیمار سکته مغزی از ویلچر استفاده می شود. تجهیزات و دستگاه های راه رفتن بعد از سکته مغزی متنوع هستند و متناسب با نیاز بیمار سکته مغزی تجویز می شود.
نکته ی مهمی که در استفاده از ویلچر وجود دارد این است که نباید بیمار به ویلچر و استفاده کردن از آن عادت کند و به نوعی از ویلچر نشین شدن بیمار سکته مغزی جلوگیری شود. به مرور و توانایی ایستادن مستقل فرد، جهت راه رفتن و کنترل تعادل فرد از عصا های دارای سه پایه استفاده می شود. این عصا ها به حفظ تعادل در بیمار سکته مغزی کمک فراوانی می کنند.
در بعضی از افراد از اسپیلنت برای تثبیت مچ پا استفاده می شود، اسپیلنت مچ پا را ساپورت می کند و راه رفتن با عصا را برای بیمار تسهیل می بخشد. بعد از اینکه مچ پا قدرت کافی را به دست آورد و فرد توانست مچ پای خود را کنترل کند ، اسپیلنت کنار گذاشته می شود .
به دلیل اینکه در سکته مغزی یک سمت بدن درگیر می شود و دست و پای یک سمت از کار می افتد از واکر استفاده نمی شود، برای استفاده از واکر باید از دو دست استفاده کرد، در صورتی که در افراد سکته مغزی یک سمت کارایی کامل ندارد و در آن دسته از بیماران سکته مغزی که می توانند از واکر استفاده کنند ، استفاده از واکر توصیه نمی شود، چون واکر الگوی راه رفتن فرد را بدتر می کند و به مرور باعث وابستگی و کاهش تعادل در فرد می شود.
بعد از مدتی که راه رفتن افراد سکته مغزی بهبود یافت، استفاده از وسایل کمکی توصیه نمی شود، چون این وسایل کمکی وابستگی در فرد ایجاد می کند و از استقلال کامل فرد جلوگیری می کنند و اینکه فرد بهبودی کامل را به دست نمی آورد. وسایل کمکی در دوران ابتدای درمان سکته مغزی مفید می باشد و بعد از اینکه فرد توانایی های لازم را به دست آورد ، باید وسایل کمکی را کنار بگذارد و به طور مستقل کار های خود را انجام دهد.
وسایل کمکی دست در سکته مغزی
بعد از سکته مغزی و در روزهای اولیه سکته مغزی، دست شل و بی ثبات است فلج شدن اندام بعد از سکته مغزی رخ می دهد ، برای اینکه در رفتگی شانه و در شانه در فرد ایجاد نشود، از انواع وسایل کمکی شامل اسلینگ ها جهت نگهداشتن دست و انواع شانه بند ها جهت تثبیت شانه استفاده می شود و نبستن اسلینگ ها یکی از دلایل شانه درد در سکته مغزی می باشد.
به مرور بعد از سکته مغزی دست دچار اسپاسم و دفورمیتی و بدشکلی می شود، برای اینکه دست و مچ دست مدام خم نباید و بدشکلی ایجاد نشود، از انواع اسپیلنت ها جهت صاف نگهداشتن دست استفاده می شود. یکسری از این اسپیلنت ها موقع خواب و شب ها استفاده می شود تا دست فرد سکته مغزی هنگام خواب صاف باشد و از بدفورمی دست جلوگیری شود.
در بیماران سکته مغزی که توانایی گرفتن ندارد، از دستکش های مخصوصی استفاده می شود که به گرفتن دست کمک می کنند. یا افرادی که نمی توانند قاشق و چنگال را در دست بگیرند توسط یکسری وسایل کمکی توانایی قاشق دست گرفتن و غذا خوردن مستقل به دست می آید. وسایل کمکی دست بیمار سکته مغزی بسیار می باشد و اینکه بیمار سکته مغزی از کدام وسیله ی کمکی استفاده کند بسته به نظر فیزیوتراپیست و کاردرمانگر وی دارد.
مناسب سازی خانه و محیط برای بیمار سکته مغزی
به دلیل اینکه بیماران سکته مغزی ناتوانی هایی دارند باید محیط زندگی آنها مناسب سازی شود ، بسیاری از خانواده ها این مسئله ی مهم را جدی نمی گیرند ، با مناسب سازی محیط زندگی، فرد به طور مستقل می تواند کارهای خود را انجام دهد و جابجایی و حرکت برای بیمار سکته مغزی در خانه راحت تر انجام می شود.
- استفاده از سطح های شيب دار به جای پله در مسیرهای ورودی برای بیمارانی که مشکلات حرکتی دارند بسیار کمک کننده است.
- وجود محافظ ها و میله هایی جهت گرفتن در راه پله ها و ایمن سازی جاهای پر خطر خانه برای بیماران.
- نصب کردن میله ها و محل های گرفتن در دستشویی و حمام .
- کاهش ارتفاع پله ها و کاهش تعداد پله ها برای راه رفتن راحت بیمار .
- برداشت موانع و اجسام شیشه ای از جلوی راه بیمار .
- استفاده از فرش و موکت برای تمام سطوح خانه ، تا در صورت افتادن بیمار سکته مغزی آسیبی بر وی وارد نشود.
- وجود آسانسور به جای راه پله.
از چه وسایل کمکی برای سکته مغزی استفاده کنیم؟
برای اینکه بیمار سکته مغزی بهترین کارایی خود را داشته باشد و بتواند عملکرد های خود را ارتقا دهد نیاز به وسایل کمکی مرتبط دارد. در هر مرحله از درمان سکته مغزی نیاز به وسایل کمکی به خصوصی می باشد.
وسایل کمکی سکته مغزی توسط فیزیوتراپیست و کاردرمانگر فرد تجویز می شود، متخصصان توانبخشی بعد از ارزیابی بالینی و اینکه هر فرد به چه وسیله کمکی نیاز دارد، مشاوره هایی را به فرد مبتلا به سکته مغزی و خانواده وی می دهند و در هر مرحله از درمان این وسایل کمکی را تجویز می کنند.
برای اینکه بدانید بیمار شما به چه وسیله کمکی نیاز دارد می توانید با متخصصین توانبخشی فعال در مجموعه توانبخشی سکته مغزی نشاط در ارتباط باشید.
1 دیدگاه. همین الان خارج شوید
[…] وسایل کمکی سکته مغزی و اسپیلنت اندام ها جهت کمک به پیشرفت بیمار سکته […]